Kelet-Mecseki túra

Az alább részletezett túraútvonal következő mecseki településeknél, látnivalóknál húzódik:

  • Hosszúhetény
  • Püspökszentlászló
  • Hettyey-forrás
  • Pécsvárad
  • Hosszúhetény

A túra hossza kb. 20km, szintkülönbség 330m és kb. 6 óra alatt teljesíthető. Követendő túristajelzések: zöld négyzet, kék négyzet, zöld kereszt és piros kereszt.

Hetény vezér kőszobrát megtekinthetjük, miután Hosszúhetény falut elhagyjuk. Úton a Zengő és Hármas-hegy között jobbra Pusztabánya felé mehetnénk, balra Zobákpusztára.

Püspökszentlászlóra beérve a zöld négyzet túristajelzés végén találjuk a Hettyey-forrást. Nevét Hettyey Sámuel püspökről kapta és 1898-ban építették ki. Vízhozama egyre kisebb, 0.5-3 liter/perc érték körül van. Ugyanitt megtekinthetjük a püspöki kastélyt és a hatholdas arborétumot.

Püspökszentlászló, Hettyey-forrás
Püspökszentlászló, Hettyey-forrás

Tovább a kék négyzet jelzésen

Az arborétum kerítése mellett rátérünk a kék négyzet jelölésre és végig haladva a kerítés mentén egy meredek szurdokhoz érünk. Ez a szurdok esős időben nehezen járható, csak tapasztalt túrázóknak szokták inkább ajánlani, kisgyerekek nélkül. A kék négyzet jelzésünk itt egy darabon együtt halad a sárga sávval, de ahogy felérünk az erdészeti műútra, kettéválnak. A sárga sáv megy a Zengőre, mi folytatjuk utunkat a kék négyzeten. Jelzésünk balra letér a Réka-völgyhöz, de mi továbbra is maradunk a jelzés nélküli műúton.

Bal oldalról becsatlakozunk utunkra a zöld kereszt jelzés Óbánya felől. Pécsváradra beérve már a piros kereszt jelzést követjük. Ez az útvonal hétvégi házak között, pincéknél halad el. A látvány a jobb oldalon gyönyörű csak figyeljünk arra, amikor a szelídgesztenye fákhoz érünk, hogy a piros kereszt jelzésről mikor kell letérnünk balra, ugyanis nincs jelölve. Miután letértünk, Zengővárkonyhoz érünk ahol Rockenbauer Pár sírját is megtekinthetjük. Egyetemi végzettségét tekintve biológus, munkahelye elsősorban a Magyar Televízió volt ahol természetfilmek készítésével foglalkozott. Ő volt az első magyar, aki járt mind az öt kontinensen is. Sírja a szelídgesztenyésben van egy nagy vörös márványkő alatt.

Rockenbauer Pál sírhelye

Ezután újra a piros kereszt jelzésen haladunk Pécsvárad felé a templomig, ugyanott ahol jöttünk. Együtt haladva a zöld kereszt jelzéssel, követjük a piros kereszt jelzésünket míg el nem hagyjuk Pécsváradot és letérünk balra a Zengő felé tartó sárga sáv jelzéshez csatlakozva. Hosszan nyugati irányba tartunk, jobb oldalunkon folyamatosan a Zengő kísér minket. Hosszúheténybe visszaérve túránk végére értünk.