Grossglockner alpesi panorámaút túra

Az Alpok drámai szépségének tanulmányozásához a Grossglockner alpesi panorámautat, a Hochalpenstrassét keressük fel. A túra kiváló egotrip, itt ugyanis viszonylag hamar világossá válik, hogy mi, emberek az univerzum jelentéktelen porszemei vagyunk csupán.

A drámai szépség találkozása a nyers erővel – számomra ez a Grossglockner. Olyan erőtér, amely végleg lezár egy billegő kérdést a fejemben, hogy ha nyaralás, hegynek vagy tengernek menjek-e.

A hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe

Ha a Grossglocknerre és annak híres panorámaútjára, a Grossglockner Hochalpenstrasséra gondolok, a fejembeb peregni kezd egy képzeletbeli film, amelyet Gáti Oszkár narrál bajlós zenei aláfestéssel: “Télen az utat hatalmas hótömegek fedik, amivel 15 tonnás gépszörnyek veszik fel a harcot. Ezek bekebelezik, majd 40 méterre hajítják a hótömeget az útról.” Hó márpedig bármikor jöhet, akár nyáron is. Akinek elege van a kánikulából, annak itt lehetősége lesz hűsölni, ám a globális felmelegedés miatt ki tudja, meddig. Mindenesetre a meleg holmi helyével a bőröndben a nyári hónapokban egyelőre érdemes számolni.

A benzingőz mámora

Monarchiarajongóknak Sisi és Ferenc József kirándulóhelyét, illetve Ferenc József-kilátó környékét bejárni nem szorgalmi feladat, hanem kötelező kör. A királyi pár 1856-ban maga is kirándulást tett Heiligenblutba, hogy megcsodálják a Grossglocknert. A történelem itt más tekintetben is tapintható. A hegyek között kanyargó alpesi út 1930-1935 között épült és mindmáig a gigantikus útépítési projektek egyik iskolapéldája. A panorámaút kezdetben kőzúzalékos volt, csak az 1950-es években aszfaltozták le. Azóta gyakorlatilag mindenki felkereste vagy fel fogja, akit a benzingőz megcsapott. Az út maga 36 hajtűkanyarjával autósok, motorosok és oldtimer-tulajdonosok zarándokhelye, egyben tökéletes vezetéstechnikai tréningterep.

Jutalomút

A Hochalpenstrasse nem csupán egy 48 kilométeren kígyózó autóút magas hegyek ölelésében. A helyszínen élmények sora fogadja a látogatót múzeumokkal, kirándulóutakkal, séta- és oktatóösvényekkel, pihenőhelyekkel, éttermekkel, mormota show-val, kilátókkal, játszóterekkel. Nagyon hibázik az, aki nagy gázzal végigsöpör az úton mint kötelező látnivalón. Egy éjszakát mindenképp érdemes eltölteni valamelyik út menti menedékszálláson. Ehhez a több mint százéves, 2132 méter magasan épült Glocknerhaust ajánlom, amely kijózanító egyszerűségével, funkcionális bútoraival, házias ízeivel és a Grossglocknerre nyíló ablakaival remek választás. A hegy környezetében megadatott idő annak felismerésére is tökéletes, hogy a saját, apró-cseprő problémáink bagatellé váljanak. Itt az ember az Alpok valamelyik páholyába kiülve az élet nagyobb kérdésein, például a természeten mint felsőbb erőn kezd el gondolkodni – ez elkerülhetetlenné teszi, hogy önnön kicsiségével szembesüljön.

Vendégségben a zergéknél

Az elmélkedés végén, este, amikor a kanyarvadászok pöfögése végleg elcsendesül, tárjuk ki szobánk ablakát, hogy megtapasztaljuk a csend egy új, mélyebb dimenzióját. Kémleljük a csillagos eget, vadásszunk hullócsillagra, majd hajtsuk álomra a fejünket a mormoták, a zergék, a kőszáli kecskék és a gleccser birodalmában. A jutalom egy királyi napfelkelte Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi területének kellős közepén, a Hochalpenstrassén, mely 80 évesen (2015-ben) műemlékvédelem alá került, ez pedig az első lépés ahhoz, hogy hamarosan felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára.

Grossglockner alpesi túra
Itt az ember az Alpok valamelyik páholyába kiülve az élet nagyobb kérdésein kezd el gondolkodni – ez elkerülhetetlenné teszi, hogy önnön kicsiségével szembesüljön

Grossglockner A-tól Z-ig

A – autó/motor

Kényelmesen és gond nélkül juthatunk fel a 2369 méter magasan található Ferenc József-magaslatra, ahonnan úgy tűnik, mintha csak karnyújtásnyira lenne a Grossglockner.

Á – állatvilág

A Gamsgruben alpesi túraúton egy óra alatt érhető el a Wasserfallwinkel pihenő: itt él a Magas-Tauern legnagyobb mormotakolóniája, s ugyanitt kőszáli kecskék is előfordulnak.

C – cél

A panorámaút megépítésének célja egy új idegenforgalmi látványosság megteremtése volt, ahonnan a legmagasabb osztrák hegycsúcs és az előtte elnyúló Pasterze-gleccser is megközelíthető.

Cs – csúcs

Az út a Hochtornál, 2504 méter magasan éri el csúcspontját. Innen, ha az időjárás is kegyes hozzánk, több mint harminc 3000 métert meghaladó hegycsúcs látképe élvezhető.

E – elhelyezkedés

A Magas-Tauern központi részén, a Glockner-hegycsoport részeként, Ausztriában, Karintia és Kelet-Tirol határán fekszik.

É – építés

Az út megépítésének terve 1924-ben merült fel, ám a munka csak 1930-ban kezdődött. A gazdasági világválság alatt szabad kéz jócskán akadt, így az építkezés ekkor, s közel 4000 munkással vette kezdetét.

G – Grossglockner Grand Prix

A régmúlt versenyeit idézik az ősszel rendezett futamok, amelyeken csodálatos veteránok vonulnak fel tulajdonosaikkal együtt, az autó életkorához passzoló kosztümben.

K – kedvezménykártyák

Az út mind Karintia, mind Salzburg Kártyával olcsóbban látogatható. (Az eredeti árakat lásd a Tarifa címszó alatt.)

L – látogatószám

Kb. 900 000 fő évente, amivel a Grossglockner alpesi panorámaút Ausztria három leglátogatottabb látnivalója közé tartozik.

Ny – nyitva tartás

A Bruck és Heiligenblut városokat összekötő panorámaút a téli hónapokban nem járható, hiszen többméteres hótakaró borítja. Ilyenkor csupán zergék, kőszáli kecskék, hófajdok és magányos sítúrázók járják. Nyitás májusban, zárás október végén/november elején.

Sz – számok

A panorámaút hossza 48 kilométer, a hajtűkanyarok száma 36, a panorámaút legmagasabb pontja pedig az Edelweissspitze (2571 méter).

T – tarifák

Napijegy személyautónak: 36,50 euró, motorkerékpárnak: 26,50 euró, elektromos autónak: 26,50 euró, elektromos motornak: 20 euró. Jegypénztárak: Heiligenblut (Karintia), Fusch/Ferleiten (Salzburg tartomány).

Ú – útmérnök

Franz Wallack útépítő mérnök imádta a hegyeket és szívesen húzott maga is túracipőt. Dokumentációiból és jegyzeteiből nemrég jelent meg az Élményteli Grossglockner alpesi panorámaút című túrakalauz a Rother Kiadó gondozásában.

W – web

A honlapon aktuális információk olvashatók az időjárásról és a panorámaút állapotáról – előbbi elég gyakran változik. A honlap címe grossglockner.at

Z – zerge

Zergét lesni nem lehetetlen a Grossglockneren. A szélsőséges élettérhez különösen a zerge lábai alkalmazkodtak: patája tapadókorongként “ragad” az aljzathoz.