Csernobil túra – katasztrófa turizmus?

1986. április 26-a katasztrofális nap volt a világtörténelemben. A mai Ukrajna (az akkori Szovjetunió) területén elhelyezkedő Csernobil városában üzemelő atomerőmű 4-es reaktora felrobbant, rengeteg ott dolgozót azonnal megölt majd a radioaktív felhőjét a légkörbe juttatta. Ez a felhő kb. 30-40-szerese volt a Második Világháborút végét jelentő hirosimai atomrobbantás erejének. Évek múlva is megszenvedte ezt az összes környező ország, Európa népe, de az egész bolygónk.

Biztonságos a Csernobil túra?

Több, mint 30 év után a sugárzási szint annyira lecsökkent már a környéken, hogy az ukrán kormány engedélyezi a turista csoportok szervezett látogatását a területen. Több utazási iroda kínál szervezett túrákat a területen, akár ott alvási lehetőséggel egybekötve, hogy a látogató kicsit belekóstoljon a hely szellemébe, megtapasztalja az éjszaka csendjét. A túrákon átfogó tájékoztatást is szoktak adni a történtekről, a hátborzongató eseményekről, amik akkor történtek Csernobilban és a szomszédos Pripjaty településen. Ez utóbbi település a hajdanán ott dolgozók “szállás városa” volt, a családtagok itt éltek, a gyerekek itt jártak óvodába és iskolába.

Az idegenvezetők minden esetben visznek magukkal Geiger-Müller-számlálót a sugárzás mérésére és a látogatók megnyugtatására, valamint naponta többször végeznek mindenkin sugárzás mérést. A látogatható terület mellett van egy tilalmi zóna is, ahol a sugárzás mértéke valamivel magasabb a természetes háttérsugárzásnál. Általánosságban azonban elmondható, hogy a látogatókat egy 2 napos látogatás során nem éri nagyobb sugárzás, mint egy 7 órás interkontinentális repülőút során. Ez az érték 8 mikroSievert, ami az EU-s atomerőmű biztonsági napi normák 4%-a.

A pripjatyi épületek látogatása 2012 óta tilos. Csernobil közelében sok szállás nem vehető igénybe egyénileg foglalva, de az alábbi elérhető a Booking.com oldalán és foglalható:

Booking.com