Uppony – bemutatkozik a település

Polgármesteri köszöntő

Azt a pazar szépségű, harmonikus környezetben fekvő kicsiny falut kívánjuk e honlapon bemutatni, ahol egybeolvad múlt és jelen; – csak úgy, mint a természet és az emberkéz alkotása. Az Upponyi medencétől gyönyörűbb vidék nem sok van Magyarországon.

Ózd felől a szép Pétervásári-dombság zöldes, helyenként erdővel, bokrokkal borított domboldalai; délre, keletre és északra pedig a Bükk legöregebb része, az Upponyi-hegység vonulatai ölelik át a községet. A látvány több mint megkapó, s az erre tévedő ember azt gondolná, ezt már semmi nem múlja felül. De igen, az Upponyi-szoros! Festői bérceivel, vadregényes mészkőszikláival méltón lehet a falu büszkesége. Kevesen tudják azonban, hogy itt készült Feszty Árpádnak világhírű körképe, a “Magyarok bejövetele” című festményének egy részlete.

Valóban kevés olyan vidék van, amely nem csupán külső megjelenésben, de tartalmában is ilyen sokrétű volna. Uppony gazdagon tárja fel múltja és jelene kincseit az érdeklődőknek. Az ide látogató képzeletében letűnt századok visszhangja kél. A természetben fennmaradt emlékei: az őrt álló Dedevár, a romjaiban néma földvár, s az Upponyi-hegység beszédes leletei az őskor és a középkor világát mutatják meg. Emlékezetesen szép táj a kanyargó csermely, a sűrű erdőkkel borított hegyoldalak pedig harmonikusan foglalják keretbe történelmünk e kicsiny faluját.

Nehéz lenne megmondani, mi teszi vonzóbbá Upponyt: a falut kísérő patakocska partján magasodó ősi hegyek meredek sziklafalai, vagy a hegység valamelyik hangulatos csúcsáról elénk táruló felejthetetlen panoráma.

Önkormányzati Pihenőház

Borsodbóta és Sáta települések közötti erdős területen helyezkedik el, ennek ellenére teljes összkomfort jellemzi.Vendégeinket 4 szobában, 23 főig tudjuk fogadni. A külön tárgyalóteremben 30 főig rendezvények, értekezletek tarthatók. A hely alkalmas esküvők, találkozók, rendezvények lebonyolítására. A vendégház 1,5 ha területen fekszik, melyen 50 fő befogadására alkalmas fedett kerthelység és fedett főzési lehetőség (kemence, bogrács) van. Túrázási, sportolási, vadászati lehetőség (vadászlesek pihenőháztól 200 méterre) igény szerint vezetővel is.
Kiemelt turisztikai helyek:

Szilvásvárad20 km
Eger40 km
Bánkút (Bükk)25 km
Uppony (Lázbérc)8 km
Aggtelek, Jósvafő40 km
Bánréve határállomás25 km

Vasúton megközelíthető a sátai vasútállomástól kb 3 km.
Telefonszám: 30/975-5927, 48/438-501 (Borsodbóta Önkormányzata)