Bringa túra: biciklivel a Velencei-tó körül

A biciklizés szerelmeseinek egy nagyobb, Balatont megkerülő túra előtt, bemelegítésként, tökéletes választás a Velencei-tó körbetekerése, akár egy szervezett bringa túra keretein belül. Azoknak is ideális program lehet, akik rövidebb, gyerekek számára sem megterhelő biciklitúrát terveznek. A Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb természetes tava, Budapesttől autóval kb. 40 perc alatt elérhető, de akár vonattal is mehetünk, hiszen az új vasúti kocsikban a biciklik szállítása sem okoz problémát. A vonatról, a velencei megállónál leszállva, szinte azonnal a kiváló minőségű bicikliúton találjuk magunkat. Amennyiben a túrához bármire szükségünk lenne, a Velence Korzó bevásárlóközpontban nagyjából mindent beszerezhetünk, szalmakalaptól az élelmiszerig. A legcélszerűbb az óramutató járásával ellentétes irányba, Pákozd felé indulni.

Látványosságok a tó mellett

A bringa túra közben számtalan látnivaló mellett haladunk el, a tó északi és nyugati oldalán haladva a természet szépségében gyönyörködhetünk, a déli és keleti oldalon pedig a fürdővárosok nyüzsgésébe kapcsolódhatunk be. Maga a túra 33 km hosszú és kényelmes tempóban körülbelül 3 óra alatt letekerhető. Vannak azonban olyan látványosságok, melyekért megéri kisebb kitérőket tenni. Ilyen például a Bence-hegyi kilátó, mely körülbelül 7 km-es kitérőt jelent és egy meglehetősen meredek útszakaszon kell feltekernünk, a kilátás a tóra azonban pazar, mindenképpen megéri a fáradozást. Pákozdon a híres ingóköveket tekinthetjük meg, egy összesen 8 km-es kitérővel. A Katonai Emlékpark és a Szúnyog-sziget is megér egy kis plusz tekerést, ez utóbbinál található a pákozdi hajókikötő (Velence és Pákozd között rév közlekedik), valamint egy csárda, ahol magunkhoz vehetünk egy frissítőt.

Strandolás és étkezés

Agárdra érve felkereshetjük a madárvártát és a Madárdal tanösvényt, ahol az ott élő madarak életébe pillanthatunk be. Ha a kerékpártúrát nyárra időzítjük, akkor az agárdi Pop Strand melletti szabad strandon megmártózhatunk a tóban. A bicikliút a strand mellett halad el, így nehéz ellenállni ennek a hűsítő kísértésnek. A parton számtalan büfé és fagyizó is található. Ha már étkezésről van szó, Gárdonyban a vasúti átjáró melletti gyrosost vétek kihagyni, az egyik legjobb gyorsétkezde a környéken. Velencére visszaérve, ha a sok tekerés után ellazulnánk kicsit, betérhetünk a velencei élmény- és termálfürdőbe, ahol kipihenhetjük a bicikli túra “fáradalmait”.